Ακαδημίες μπάσκετ ΑΓΣΙ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Μήνυμα του Γ.Γ. της ΕΟΚ, Παναγιώτη Τσαγκρώνη

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης εύχομαι σε όλο τον κόσμο του ελληνικού μπάσκετ αλλά και γενικότερα στον κόσμο του αθλητισμού ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2011. Στο κατώφλι της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα η ελληνική καλαθοσφαίριση αλλά και γενικότερα το ελληνικό αθλητικό κίνημα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη μιας πρωτοφανούς, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που απειλεί να υποσκάψει συθέμελα το οικοδόμημα όχι μόνο του αθλητισμού αλλά και της κοινωνίας γενικότερα αφού ο αθλητισμός αποτελεί  γνήσια έκφρασή της. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται, κάθε τόσο δυστυχώς και δυσμενέστερες, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη αν όχι αδύνατη την κατάρτιση ενός υπεύθυνου αλλά και υλοποιήσιμου οικονομικού προϋπολογισμού αλλά και αγωνιστικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού.
Εύλογες είναι οι ανησυχίες και εύλογα τα ερωτήματα για την στάση και τις αντιδράσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών αλλά και των άλλων θεσμικών φορέων του χώρου, Αθλητικές Ενώσεις, Τοπικές Επιτροπές και αθλητικά σωματεία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπαρκτής πλέον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των δυσμενών άμεσων και έμμεσων συνεπειών της.
Ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο χώρο του αθλήματος ; Θα συνεχισθεί ή θα ανακοπεί η επιτυχής αγωνιστική και αναπτυξιακή του πορεία; Θα συνεχισθεί και θα εξελιχθεί η πρωταγωνιστική θέση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης στο διεθνή χώρο ή θα υποβαθμισθεί;
Οι απαντήσεις φυσικά κάθε άλλο παρά είναι ευκολονόητες επειδή εξαρτώνται από μια τουλάχιστον νεφελώδη προοπτική για το μέγεθος και την χρονική διάρκεια της κρίσης. Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει από όλους μας κατανοητό είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης αυτής θα αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά όταν οι θεσμικοί φορείς του αθλήματος με την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας θα γίνουν συμμέτοχοι και συμπολεμιστές απέναντι στην επιθετική κρίση και στα αίτια που την δημιουργούν και την ενισχύουν.
Μεμονωμένες ενέργειες και παθητική στάση σε συνδυασμό με ανεύθυνη οικονομική διαχείριση, προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων προς απόκτηση πρόσκαιρων αλλά κάθε άλλο παρά σταθερών ατομικών και ομαδικών ωφελημάτων όχι μόνο δεν αποτελούν αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης αλλά αντίθετα αναδεικνύονται σε αποτελεσματικούς παράγοντες ενίσχυσης της κρίσης.
Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν έχει αιφνιδιαστεί από την κρίση και τα αποτελέσματά της. Αντίθετα με συγκεκριμένες ενέργειες, θέσεις και προτάσεις θα δημιουργήσει με την συνεργασία φυσικά των θεσμικών φορέων του αθλήματος τις συνθήκες εκείνες που δεν θα πλήξουν ή έστω θα πλήξουν στον ελάχιστο βαθμό τα δεδομένα και τις εξελίξεις του αθλήματος στην αντικειμενικά δύσκολη αυτή χρονική περίοδο.
Το ελληνικό μπάσκετ έχει την πλούσια ιστορική του διαδρομή, την σύγχρονη επιτυχή διεθνή του πορεία αλλά και προσδοκά με βάσιμη αισιοδοξία όχι μόνο στη διατήρηση αλλά και στην ενίσχυση της καταξιωμένης αναγνώρισής του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό μπάσκετ κατέκτησε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις σε κορυφαίους αγωνιστικούς θεσμούς με κορωνίδα την κατάκτηση του EUROBASKET του 2005 και την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών του 2006 στην Ιαπωνία. Σημαντικές επίσης οι διακρίσεις της Εθνικής Ομάδας Ανδρών είναι η κατάκτηση της 3ης θέσης του EUROBASKET του 2009 στην Πολωνία που επιβεβαιώνουν την πρωταγωνιστική θέση στο διεθνή χώρο. Αξιόλογη επίσης διάκριση είναι και η κατάκτηση από την Εθνική Γυναικών της 5ης θέσης στο οικείο EUROBASKET του 2009 που της έδωσε το δικαίωμα της συμμετοχής της για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 στο οποίο η κατάκτηση της 11ης θέσης πρέπει να κριθεί ως θετική. Τα νέα δεδομένα που χαρακτηρίζουν την Εθνική μας Ομάδα Γυναικών μας κάνει βάσιμα αισιόδοξους για το μέλλον της και ιδιαίτερα για την συμμετοχή της στο EUROBASKET του 2011.
Αλλά και στις ομάδες υποδομής στην πρώτη δεκαετία του 2000 τα αποτελέσματά τους στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγωνιστικές εκδηλώσεις είναι σημαντικές και αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της δημιουργικής και αναπτυξιακής πολιτικής της Ομοσπονδίας.
Πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων του 2002. Τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων του 2003 και τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 2003. Δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων του 2005. Δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό Εφήβων του 2007. Πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων του 2008. Δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 2009, πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ανδρών του 2009 και δεύτερη επίσης θέση στο ίδιο πρωτάθλημα του 2010. Επίσης σημαντική διάκριση και η Τρίτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων σε επίπεδο 3X3 του 2010 αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της πρωταγωνιστικής θέσης του ελληνικού μπάσκετ στις ομάδες αθλητικής υποδομής.
Αυτή η καταξιωμένη ιστορική μας πορεία και η επίσης καταξιωμένη σύγχρονη παρουσία μας, το σταθερό υπόβαθρο που δημιουργήσαμε μέσα από ένα δημιουργικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό σε συνδυασμό με την απαιτούμενη αποτελεσματική αναμόρφωση των αγωνιστικών μας θεσμών θα είναι το βασικό μας επιθετικό μέσο για να αντιμετωπίσουμε άμεσα και κατά το δυνατόν ανώδυνα το φάσμα της οικονομικής κρίσης.
Κεντρικός μας επίσης στόχος είναι να περιφρουρήσουμε την ενεργό παρουσία των διοικητικών παραγόντων στο χώρο μας και να τον ενισχύσουμε στην κοινή προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το ελληνικό μπάσκετ αποτέλεσε την πρωτοπορία στην σύγχρονη εξέλιξη του ελληνικού αθλητισμού. Και στη νέα αυτή κρίσιμη για το αθλητικό κίνημα περίοδο θα αποτελέσει και πάλι την πρωτοπόρα δύναμη στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών που σκιάζουν τον χώρο και να οδηγήσει κατά το δυνατόν αλώβητο το κίνημα σε μια νέα περίοδο αθλητικής ανάπτυξης, αθλητικής προόδου και αγωνιστικών διακρίσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: