Ακαδημίες μπάσκετ ΑΓΣΙ

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Συνέντευξη Σ. Τσουκανέλη


Ο Σοφοκλής Τσουκανέλης οδηγεί την εφηβική μας ομάδα στο φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα. Είναι η τρίτη χρονιά για τον νεαρό προπονητή του ΑΓΣΙ που θα κοουτσάρει ομάδα του συλλόγου στους τελικούς Πανελλήνιου πρωταθλήματος και η τέταρτη συνεχόμενη για τον ΑΓΣΙ (το 2008 είχαν φτάσει ξανά οι έφηβοι με coach τον Π. Κουβάτση) . Μετά τη Καβάλα και πέρυσι την Κύμη Ευβοίας , με τις παιδικές ομάδες , φέτος σειρά έχουν τα Τρίκαλα.
Για το πώς έφτασε η ομάδα εδώ και κυρίως τις εντυπώσεις του από τον τελευταίο κρίσιμο αγώνα με την Απολλωνιάδα μίλησε στο blog ο κ. Τσουκανέλης :
«Ξεκινήσαμε έχοντας από τα αποδυτήρια πρόβλημα , λόγω της έλλειψης του Θώδη που έδειχνε ότι δεν μπορούσε να παίξει, λόγω του διαστρέμματος που είχε υποστεί . Έτσι προσπαθήσαμε να πιέσουμε απ’ την αρχή στην περιφέρεια που ήταν και το πλεονέκτημα της Απολλωνιάδας. Τα πήγαμε αρκετά καλά στην άμυνα στο πρώτο μέρος. Στο β’ ημίχρονο όμως και με τον κίνδυνο των φάουλ αναγκαστήκαμε να παίξουμε άμυνα ζώνης. Επίσης τα καταφέραμε στην επίθεση όπου εκμεταλλευόμενοι το ότι δύο παίχτες των αντιπάλων ήταν πάνω στον Αναγνωστάκη οι υπόλοιποι από την ομάδα μας είχαν πολύ καλές και επιτυχημένες επιλογές.  Προσπαθήσαμε να πάρουμε τον αγώνα μέχρι την κανονική του λήξη γιατί ξέραμε ότι τα πράγματα θα δυσκόλευαν πολύ περισσότερο αν πηγαίναμε σε παράταση, αλλά η πίεση του αγώνα και οι φυσιολογικές αστοχίες στα τελευταία δευτερόλεπτα δεν μας ευνόησαν. Έτσι φτάσαμε σε αδιέξοδο με τους ψηλούς ,  αφού ο Κύρκος και ο Θωμάι ήταν εκτός από φάουλ. Τότε ο Θώδης μου ζήτησε να παίξει έστω και τραυματισμένος. Ήταν εμφανές ότι υπέφερε και κούτσαινε για το χρόνο που χρησιμοποιήθηκε. Η προσπάθειά του ήταν συγκινητική. Μάλιστα σκόραρε σε κρίσιμες φάσεις του αγώνα.  Για όλους πάντως η νίκη αυτή ήταν άθλος. Ο Αναγνωστάκης και ο Κατσαπρακάκης έπαιξαν για περίπου 58 – 55 λεπτά ο καθένας χωρίς να υπάρχει περιθώριο ξεκούρασης. Ο Κύρκος έπαιξε έχοντας ελάχιστο χρόνο προπόνησης πίσω του. Η ομάδα αυτή έχει δώσει πολλά σημαντικά και κρίσιμα παιχνίδια τα τελευταία χρόνια , τα περισσότερα νικηφόρα , αλλά κανένα δεν συγκρίνεται μ’ αυτό. Όλα τα παιδιά έπαιξαν όπως συνήθως με πολύ πάθος για τη νίκη αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η ομοιογένεια και το δέσιμο που έχουν μεταξύ τους οι παίχτες αλλά κι εγώ μαζί τους.  Σίγουρα είμαστε και τυχεροί που προκριθήκαμε αλλά πιστεύω ότι το δικαιούμαστε κιόλας.
Με την πρόκριση της ομάδας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων πιστεύω ότι κλείνει ένας κύκλος έχοντας πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να φανταστώ μεγαλύτερη επιτυχία απ’ αυτήν που πέτυχαν τα παιδιά. Τους παραδέχομαι για τη χημεία που έχουν , την αθλητική νοοτροπία που διαθέτουν και τις προσωπικές θυσίες που έχουν κάνει .
Μυστικά σ' αυτή την επιτυχία δεν υπάρχουν. Στην ομάδα υπάρχουν ταλαντούχοι παίχτες που χωρίς τους υπόλοιπους δεν μπορούν να αποδώσουν όσα μπορούν. Η ομάδα αυτή λειτουργεί σαν ενιαίο σύνολο. Ικανοποιεί απόλυτα τον όρο ομάδα. Ο καθένας έχει καταλάβει το ρόλο του. Ο Α ξέρει ότι για να κερδίσει η ομάδα πρέπει ο σκόρερ να έχει την ευκαιρία από την πάσα του να βάλει καλάθι. Απ’ την άλλη ο
σκόρερ ξέρει ότι αν ο συμπαίχτης του δεν βοηθηθεί και δεν παίξει σωστά άμυνα το παιχνίδι θα χαθεί.  Οι ανόητοι εγωισμοί και οι ματαιοδοξίες σ’ αυτή την ομάδα δεν είχαν θέση γι’ αυτό και φτάσαμε εδώ.
Ο ΑΓΣΙ σαν αθλητικός σύλλογος έχει , εδώ και δεκαετίες , μια φιλοσοφία .  Οι παίχτες του καλλιεργούν συστηματικά τη συνέπεια σ’ αυτό που κάνουν , ενδυναμώνουν την υπομονή και την επιμονή για να καταφέρουν το καλύτερο και αποκτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και φέτος , για 4η συνεχόμενη χρονιά , ομάδα του συλλόγου μας φτάνει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Όσο αφορά τη συνέχεια είναι βέβαιο ότι έχουμε δύσκολη αποστολή. Τα περιθώρια ξεκούρασης και ανάκτησης δυνάμεων που έχουμε είναι ανύπαρκτα. Το αγωνιστικό επίπεδο των ομάδων που θα αντιμετωπίσουμε στα Τρίκαλα είναι σαφώς πιο απαιτητικό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε όλα τα παιχνίδια και να έχουμε αξιοπρεπείς εμφανίσεις.
Εύχομαι σε όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. 

1 σχόλιο:

Θεόδωρος Μυζίκος είπε...

Σοφοκλή συγχαρητήρια. Η επιτυχία είναι μεγάλη και το ξέρουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε. Η μπασκετική Πρέβεζα εύχεται σε σένα και στην ομάδα σου καλή συνέχεια. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορείτε 3η θέση άνετα.